Inkopers van zorg, zoals gemeenten en zorgverzekeraars, zijn steeds kritischer bij het selecteren van zorgaanbieders. Vragen uw cliënten om inzicht in de genomen maatregelen met betrekking tot cliëntveiligheid en kwaliteitszorg? Of wilt u zich als zorginstelling positief onderscheiden in een markt waar zich steeds meer nieuwe aanbieders aandienen? Dat kan met een HKZ certificaat. Een keurmerk voor de kwaliteit van uw zorgverlening.

Hieronder geven we u graag uitleg over de norm en certificering. Wilt u direct een afspraak voor een kennismaking plannen? Neem dan contact op via +31 (0)73 – 220 2000 of plan een online kennismaking.

Zorg keurmerk

Zorginstellingen moeten zorg leveren die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Deze eisen staan beschreven in zorgwetgevingen zoals de WTZI en de Wkkgz. Naast het voldoen aan deze zorgwetgevingen kan een zorginstelling een keurmerk of certificering voor de kwaliteit van zorgverlening hebben. Een keurmerk geeft aan wat kwaliteit inhoudt en hoe deze wordt gemeten. Alleen organisaties die gecertificeerd zijn ontvangen een keurmerk.

Wat zijn de normen voor een HKZ certificaat?

In de zorg en welzijn wordt veel gebruik gemaakt van HKZ normen. Deze zijn afgeleid van ISO 9001, maar zijn specifiek voor de zorg en meer to the point dan ISO. HKZ stelt kwaliteits- en veiligheidsnormen op voor ruim 30 branches in de zorg en welzijn. Bijvoorbeeld voor apotheken, verpleeghuizen, verzorgingshuizen & thuiszorgorganisaties, kinderopvang, de mondzorg en de GGZ.  Aan elke norm is een certificering ofwel keurmerk verbonden. Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector, dat is waar HKZ voor staat.

Bij Brand Compliance bieden we twee typen HKZ certificeringen aan:

  • HKZ Zorg & Welzijn. Deze norm biedt een aantal voordelen, met deze norm kunt u namelijk meerdere disciplines van zorg certificeren, is minder tijdrovend en stelt uw cliënt centraal.
  • HKZ Kleine Organisaties. Deze norm is specifiek voor kleine zorg organisaties van minder dan 10 fte en met maar 1 vestiging en discipline.

HKZ certificering

Een organisatie met een HKZ certificaat heeft intern de zaken goed op orde. Men stelt de klant centraal en werkt voortdurend aan verbetering van de zorg- en dienstverlening. Cliënten worden helder en tijdig geïnformeerd. Hun wensen en behoeften zijn goed in beeld. Medewerkers zijn goed opgeleid en gemotiveerd voor hun werk, waardoor fouten sneller ontdekt worden of nog beter, worden voorkomen. Met een certificaat kunt u zich positief onderscheiden in een markt waarin zich steeds meer nieuwe aanbieders aandienen.

Een certificaat als inkoopvoorwaarde

Veel zorgverzekeraars en gemeenten hebben een HKZ certificaat als inkoopvoorwaarde opgenomen. Inspectie-organen laten certificatie vaak meewegen in hun risico beoordeling van een organisatie. Wij raden aan om zelf na te gaan wat uw zorgafnemer van u als zorgaanbieder verwacht als het gaat om het aantoonbaar maken van kwaliteit.

Welke zorgnorm past het beste bij uw organisatie?

Het is best lastig om te beoordelen welke norm het beste bij uw organisatie past. Daarom hebben wij een stroomschema gemaakt van certificeringen voor zorgnormen die wij aanbieden. Wanneer u dit schema volgt dan weet u meteen welke norm u het beste kunt gaan implementeren.

HKZ normen vegelijken

Offerte aanvragen