Eisen uw stakeholder(s), zoals de gemeente of zorgverzekeraar, een kwaliteitsmanagementsysteem voor de zorg zoals ISO 9001 of HKZ certificering? Maar u bent een kleine organisatie die niet de tijd en mensen heeft voor een uitgebreide certificering? De norm HKZ Kleine Organisaties is precies zoals het al zegt bedoeld voor kleine organisaties tot maximaal 10 fte.

HKZ Kleine Organisaties

Wilt u zich als kleine organisatie onderscheiden van de concurrenten? Met de HKZ certificering toont u als organisatie aan dat de zaken goed op orde zijn. Het laat zien dat men de klant centraal stelt en voortdurend werkt aan verbetering van de zorg- en dienstverlening. Ook zijn medewerkers goed opgeleid en gemotiveerd voor hun werk. Hierdoor worden fouten sneller ontdekt, of nog beter voorkomen. Met een certificaat kunt u zich positief onderscheiden binnen een markt waarin zich steeds meer nieuwe aanbieders aandienen. Wat deze norm uniek maakt is dat er informatie is opgenomen over implementatie. Hierdoor kunt u makkelijker de norm implementeren binnen uw organisatie.

Waarom een HKZ Kleine Organisaties certificering?

Als kleine organisatie is het best lastig om te voldoen aan de eisen van uw gemeente of van de zorgverzekeraars. Zij eisen vaak dat een zorgorganisatie een kwaliteitsmanagementsysteem heeft en dit positief beoordeeld wordt met een HKZ of ISO 9001 certificering. Echter zijn deze certificeringen vaak erg uitgebreid en complex voor een kleine organisatie. Deze norm zorgt er voor dat ook uw organisatie kan voldoen aan de eisen van uw stakeholders.

Voor wie?

De benaming van de norm zegt het al. De HKZ certificering voor Kleine Organisatie is specifiek ontwikkeld voor kleine organisaties. Omdat het voor kleine organisaties lastig is om aan andere uitgebreide HKZ normen te voldoen is deze norm in het leven geroepen. De norm houdt dus specifiek rekening met de situatie van een kleine organisatie van maximaal 10 fte.

Komt uw organisatie in aanmerking voor HKZ Kleine Organisaties?

  • Maximaal 10 fte, hierin wordt het management meegeteld, maar ook tijdelijke personen, zzp’ers en vrijwilligers.
  • De organisatie heeft één vestiging en één management.
  • De organisatie is ingeschreven bij het kvk.
  • De organisatie levert zorg vanuit één discipline of één probleemoriëntatie.
  • Voor organisaties die willen voldoen aan de HKZ eisen, maar niet de tijd en mensen hebben voor een uitgebreide certificering.

Veelgestelde vragen

Wat houdt een intentieverklaring in?

In een intentieverklaring wordt een intentie uitgesproken wanneer een organisatie gecertificeerd wilt worden voor een bepaalde norm. Deze verklaring laat zien dat de organisatie al serieus bezig is met het certificeringstraject en dus in de toekomst verwacht gecertificeerd te zijn voor een bepaalde norm. Deze verklaring kan helpen voor aanbestedingen die een bepaald certificaat eisen van de organisatie.

Wat is een nulmeting en wat is het nut hiervan?

Een nulmeting wordt ook wel een pre-audit genoemd. Door middel van een pre-audit weet de organisatie in hoeverre hij al voldoet aan een bepaalde norm. Een pre-audit is niet verplicht maar een organisatie die een pre-audit heeft afgerond ziet hier vaak voordelen in. Het voordeel van een pre-audit is dat er een soepele overgang is van de fase 1 naar de fase 2 in het audittraject waardoor de fase 1 uiteindelijk minder kosten met zich meebrengt. Een pre-audit kost gemiddeld één dag wat gelijk staat aan € 1.280 euro.