CyberbeveiligingswetDe NIS2-richtlijn, die in de hele Europese Unie de digitale weerbaarheid versterkt, zal in Nederland worden geïmplementeerd als de Cyberbeveiligingswet (Cbw). Deze nieuwe wet vervangt de eerdere NIS2-richtlijn en legt strengere eisen op aan cybersecurity en de bescherming van vitale infrastructuren, zoals de energie-, vervoers- en gezondheidssector.

Met de Cyberbeveiligingswet wordt ervoor gezorgd dat bedrijven en overheidsinstanties beter voorbereid zijn op cyberdreigingen en dat de gevolgen van incidenten sneller en effectiever worden aangepakt. Door deze wet voldoen Nederlandse organisaties aan de Europese verplichtingen van NIS2.

 

In België wordt de NIS2-richtlijn geïmplementeerd onder de naam Wet betreffende de Beveiliging van Netwerken en Informatiesystemen (ook wel de NIS-wet genoemd). Net als in Nederland heeft deze wet als doel om de cyberweerbaarheid van essentiële diensten en digitale dienstverleners te versterken en te zorgen voor betere coördinatie bij cyberincidenten. De Belgische NIS-wet zorgt ervoor dat bedrijven en overheden in cruciale sectoren voldoen aan de nieuwe Europese NIS2-vereisten.