Inkopers van zorg, zoals gemeenten en zorgverzekeraars, zijn steeds kritischer bij het inkopen van producten en diensten. Vragen uw cliënten om inzicht in de genomen maatregelen met betrekking tot cliëntveiligheid en kwaliteitszorg? Wilt u zich als zorginstelling positief onderscheiden in een markt waar zich steeds meer nieuwe aanbieders aandienen? Dat kan met een HKZ Zorg & Welzijn certificaat.

Wat is HKZ Zorg & Welzijn?

Biedt u meerdere disciplines van zorg aan of vindt u de huidige certificeringen te complex? HKZ heeft één volledige norm voor alle branches in zorg en welzijn. De norm Zorg & Welzijn bevat eisen voor een kwaliteitsmanagementsysteem. Hij is opgesteld in heldere taal en bevat actuele thema’s zoals regie van de cliënt en ruimte voor professionele vrijheid. Ook geeft hij meer vrijheid aan de zorgprofessionals en voldoet daarnaast aan de vraag om minder administratieve lasten, richtlijnen en protocollen. De norm is gebaseerd op het gedachtegoed van ISO 9001.

Waarom een HKZ Zorg & Welzijn certificaat?

Patiënten moeten ervan uit kunnen gaan dat zij in goede handen zijn als zij zorg nodig hebben. Daarnaast moeten gemeenten en verzekeraars erop kunnen vertrouwen dat de zorg die zij inkopen kwalitatief goed en doelmatig is. Een HKZ keurmerk helpt hierbij. Organisaties met dit keurmerk:

  • Werken volgens de afgesproken richtlijnen binnen de branche;
  • Zijn in staat om te leren van fouten en klachten en continu te verbeteren;
  • Gaan goed om met risico’s en leveren veilige zorg.

Meer weten over deze specifieke norm? Maak kennis met Janey, zij legt u graag alles uit over de HKZ Zorg & Welzijn norm en alle andere zorgnormen, zodat u kunt beoordelen of deze norm bij uw organisatie past.

Voor wie?

Een HKZ Zorg & Welzijn certificaat is van toepassing op zorgaanbieders die willen laten zien dat zij hun zorg op orde hebben. Dit met zo min mogelijk administratie, met aandacht voor de cliënt en met een vereenvoudigde certificering. Zo blijft er meer tijd over  voor uw zorgtaken. Biedt u meerdere disciplines van zorg aan? Dan kunt u gebruik maken van één HKZ Zorg & Welzijn certificaat. Verschillende specifieke HKZ certificaten zijn met de HKZ Zorg & Welzijn certificering overbodig.

Kwaliteitskeurmerken in de Zorg

Wil of moet uw zorginstelling een kwaliteitssysteem implementeren? Maar weet u door de wildgroei van kwaliteitssystemen niet welke nu het beste past bij uw organisatie? In onze Blog: Kwaliteitskeurmerken zorg: kiezen voor HKZ of ISO 9001? leest u alles over de overeenkomsten en verschillen.

Veelgestelde vragen

Wat houdt een intentieverklaring in?

In een intentieverklaring wordt een intentie uitgesproken wanneer een organisatie gecertificeerd wilt worden voor een bepaalde norm. Deze verklaring laat zien dat de organisatie al serieus bezig is met het certificeringstraject en dus in de toekomst verwacht gecertificeerd te zijn voor een bepaalde norm. Deze verklaring kan helpen voor aanbestedingen die een bepaald certificaat eisen van de organisatie.

Wat is een nulmeting en wat is het nut hiervan?

Een nulmeting wordt ook wel een pre-audit genoemd. Door middel van een pre-audit weet de organisatie in hoeverre hij al voldoet aan een bepaalde norm. Een pre-audit is niet verplicht maar een organisatie die een pre-audit heeft afgerond ziet hier vaak voordelen in. Het voordeel van een pre-audit is dat er een soepele overgang is van de fase 1 naar de fase 2 in het audittraject waardoor de fase 1 uiteindelijk minder kosten met zich meebrengt. Een pre-audit kost gemiddeld één dag wat gelijk staat aan € 1.280 euro.