Bent u een kmo-ondernemer en geeft u opleiding of advies aan andere ondernemers? Dan is de kmo-p-audit iets voor u. Op deze pagina gaan we in op hoe u kunt profiteren van deze audit en de overheidssteun voor uw kmo-klanten.
Als u een dienstverlener bent voor opleiding of advies en u wilt worden geregistreerd voor de kmo-portefeuille, moet u eerst een audit doorlopen bij een erkend auditbureau. Dit is een belangrijke stap om te kunnen profiteren van de voordelen van de kmo-portefeuille, namelijk financiële steun voor kmo’s voor uw opleidingen en adviesdiensten.
Wat is de kmo-portefeuille?
De Vlaamse overheid hecht veel waarde aan de versterking van kleine en middelgrote Vlaamse ondernemingen (kmo’s). Daarom heeft de overheid een subsidiemaatregel ingesteld voor ondernemingen. Medewerkers kunnen opleidingen volgen en/of de onderneming kan professioneel advies inwinnen met subsidie: de ‘kmo-portefeuille’.
Voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie is dat de opleiding of het advies bevorderend is voor het kernproces van de onderneming. Daarnaast moet het worden verstrekt door een geregistreerd dienstverlener voor de kmo-portefeuille.
Voor wie is de kmo-p-registratie geschikt?
Indien uw opleidingen of adviezen gericht zijn op verbetering van kernprocessen van Vlaamse kmo’s, dan komen deze voor subsidie via de kmo-portefeuille in aanmerking. Via de kmo-portefeuille verlaagt u de drempel voor kmo’s om gebruik te maken van uw diensten.
Om het onderscheidende label “geregistreerd dienstverlener voor de kmo-portefeuille” te verkrijgen, moet u via een audit aantonen te werken volgens de kwalitatieve normen die daarvoor zijn opgesteld door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).
Aan welke eisen dient u als dienstverlener te voldoen?
Dit staat in de kmo-p norm welke u hierboven via het Vlaio kunt downloaden. Echter helpen we u graag. Als klant van Brand Compliance kunt u zich inschrijven voor een voorbereidingssessie. Tijdens deze online sessie lopen wij met een kleine groep dienstverleners de kmo-p norm door en geven wij u tips en tricks over hoe u zich het beste kunt voorbereiden.
De audit voor starters
Bent u recent gestart met opleidings- of advieswerkzaamheden? Dan is een registratie ook geschikt voor u! Als startende kandidaat-dienstverlener wordt de audit in twee delen gesplitst. In het eerste deel (startersaudit) wordt u beoordeeld of u ‘startensklaar’ bent voor het uitvoeren van de activiteiten. U bent dan nog vrijgesteld van ‘het bewijs van ervaring’ en de ‘klanttevredenheidspeiling’.
Na een positieve afsluiting van het eerste deel wordt u een toegang verleend voor een periode van twee jaar. Na twee jaar volgt deel 2 (opvolgingsaudit) op de opgedane ervaring en klantentevredenheid. Indien dit deel een positieve uitkomst heeft wordt de einddatum met drie jaar verlengd.
Wie komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof (VOV)?
Wilt u in aanmerking komen voor het Vlaams opleidingsverlof dan moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden vereist dat uw opleidingen worden opgenomen in de opleidingsdatabank voor Vlaamse opleidingsincentives.
Enkel opleidingen van geregistreerd dienstverleners worden opgenomen in de databank. Geregistreerd dienstverlener kunt u worden door het behalen van de registratie voor de kmo-portefeuille.
Brand Compliance is een erkend auditbureau
Wij zijn door de Vlaamse overheid aangesteld als erkend auditbureau voor de kmo-p-registratie. We voeren graag voor u de audit uit die nodig is om een registratie te behalen. Voordat u de keuze maakt om een registratie aan te vragen of uw bestaande registratie te verlengen, bieden wij u graag de mogelijkheid om tijdens een kennismaking uw vragen te stellen.
Wanneer u klant wordt van Brand Compliance geven wij tijdens een voorbereidingssessie een gedetailleerde toelichting op de te toetsen norm en de benodigde voorbereidingen op de audit. Onze ervaring is dat deze voorbereiding ervoor zorgt dat de auditdag uiteindelijk soepel verloopt en dat de slagingskans wordt geoptimaliseerd. Pas na deze kennismaking maakt u een keuze of u de audit door ons wilt laten uitvoeren.
Vraag info of uw audit aan:
FAQ
Om geregistreerd te worden als dienstverlener moet uw organisatie voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden van kmo-p. Deze zijn omschreven in de kmo-p-norm. Dit houdt onder andere in dat uw opleidings- of adviesdiensten bijdragen aan de verbetering van de werking van kmo’s in Vlaanderen en passen in de gerichte thema’s van de kmo-p.
De kmo-p subsidieert twee soorten diensten:
- Opleidingen:
Vorming – de werking van de onderneming verbeteren met als doel de Vlaamse onderneming te professionaliseren. - Advies:
Schriftelijke raadgevingen – de werking van de onderneming verbeteren met als doel in staat te zijn om correcte en fundamenteel onderbouwde beslissingen te nemen voor de onderneming.
De kmo-p kan enkel gebruikt worden voor specifieke thema’s: bedrijfsstrategie, beroepsspecifieke competenties, digitalisering, duurzaamheid, financiële geletterdheid, innovatie, internationalisering, personeelsmanagement.
Soft skills zijn uitgesloten voor de kmo-p.
Het steunpercentage is afhankelijk van de grootte van de onderneming:
- 30% voor kleine ondernemingen met een maximum van €7.500 per jaar.
- 20% voor middelgrote ondernemingen met een maximum van €7.500 per jaar.
Het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) staat werknemers toe om opleidingen te volgen met behoud van hun loon. Hoewel u voor dezelfde opleiding niet beide subsidies kunt gebruiken, kunt u als dienstverlener wel opleidingen aanbieden die geregistreerd zijn voor de kmo-p of erkend zijn voor VOV. Soft skills die uitgesloten zijn voor de kmo-p, kunnen bijvoorbeeld wel onder het VOV vallen.
Lees meer in ons kennisartikel.
Ja, als u geregistreerd bent als dienstverlener voor de kmo-p, kunt u uw registratie gebruiken om een kwaliteitsregistratie aan te vragen bij WSE. U moet vervolgens wel uw opleidingen laten erkennen door de Vlaamse overheid voor het VOV.
Lees meer in onze FAQ speciaal over VOV en KMO-p.
Uw registratie als dienstverlener van de kmo-p is beperkt geldig. U kunt deze hernieuwen door tijdig een hernieuwing aan te vragen bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen. U dient aan te tonen dat u nog steeds voldoet aan de gestelde voorwaarden door het laten uitvoeren van een audit.
Indien u niet langer voldoet aan de voorwaarden, kan uw registratie als dienstverlener worden ingetrokken. U mag dan geen gesubsidieerde diensten meer aanbieden onder de kmo-p. Het is belangrijk om de geldende normen te blijven opvolgen en ervoor te zorgen dat uw diensten voldoen aan de kwaliteitsvereisten.
Ja, als u al geregistreerd dienstverlener bent voor de kmo-p, kunt u zonder extra kosten een WSE-registratie aanvragen. Dit betekent dat u geen aparte audit hoeft te ondergaan, aangezien de kmo-p-registratie kan dienen als bewijs van uw kwaliteitsborging.
Het belangrijkste voordeel is dat u geen dubbele audits hoeft te laten uitvoeren. Uw kmo-p-registratie dekt de noodzakelijke kwaliteitsvoorwaarden voor de WSE-registratie, wat tijd en kosten bespaart.
U dient uw WSE-registratie online aan te vragen via het WSE-loket. U kunt hierbij aangeven dat u al geregistreerd dienstverlener bent voor de kmo-p. Op deze manier voldoet u automatisch aan de kwaliteitsnormen zonder bijkomende audits.