Graag informeren wij u over een ontwikkeling binnen ISO-managementsysteemstandaarden. De International Organization for Standardization (ISO) heeft beslist het onderdeel klimaatverandering toe te voegen aan normen voor managementsystemen.

Amendement klimaatverandering

Klimaatverandering

De nieuwe bepalingen voegt ISO toe aan een aantal van de bestaande managementsysteemnormen. In het volgende document vindt u een overzicht voor welke managementsysteemstandaarden het amendement geldt: Climate Action amendments.

Onder paragraaf 4.1 en paragraaf 4.2 is een tekst toegevoegd die gerelateerd is aan het onderwerp klimaatverandering, bijvoorbeeld in ISO 27001 en ISO 9001. Het is van belang om rekening te houden met de effecten van klimaatverandering op het vermogen van een managementsysteem om de beoogde resultaten te behalen.

De toegevoegde bepalingen zijn als volgt:

4.1
De organisatie bepaalt of klimaatverandering een relevant onderwerp is.

4.2
OPMERKING Relevante belanghebbenden kunnen eisen hebben met betrekking tot klimaatverandering.

Klimaat integreren in managementsystemen

Deze aanvullende bepalingen zorgen ervoor dat het onderwerp klimaatverandering niet over het hoofd wordt gezien. Op deze manier wordt er rekening mee gehouden bij het ontwerp en de implementatie van het managementsysteem. De algemene bedoeling van de vereisten voor de clausules 4.1 en 4.2 blijft ongewijzigd. Deze clausules omvatten al de noodzaak om alle interne en externe kwesties in overweging te nemen die van invloed kunnen zijn op de effectiviteit van het managementsysteem. Deze nieuwe insluitsels zorgen ervoor dat klimaatverandering een externe factor is die belangrijk genoeg is om in overweging te nemen.

Wat houdt dit in?

Hieronder zetten we op een rijtje wat de wijziging concreet inhoudt met betrekking tot uw certificering:

  • Het is van belang dat u inzicht heeft in het effect dat klimaatverandering heeft op uw managementsysteem.
  • Het is van belang te bepalen of uw belanghebbenden eisen hebben met betrekking tot het onderwerp klimaatverandering.
  • Nadat u de effecten en eisen op het gebied van klimaatverandering heeft vastgesteld moet u deze mee overwegen bij het vaststellen van uw risico’s en kansen voor uw managementsysteem.

Audit

Tijdens de eerstvolgende audit zal onze auditor beoordelen of u de gewijzigde normeisen heeft doorgevoerd in uw managementsysteem.

Vragen?

Als u verdere vragen heeft over deze wijzigingen, dan kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 073 220 2000.