Met BIO-certificering zet u zich als gemeente op de kaart
2 min. leestijd
Heeft u wel eens van een BIO-certificering gehoord? De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) vormt een basis voor informatiebeveiliging binnen de gehele Nederlandse overheid. In de huidige tijd is de bescherming van (gevoelige) informatie belangrijk.
Door het implementeren van de BIO binnen uw gemeente worden de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van informatie gewaarborgd. Dat wilt u toch ook?
In dit artikel gaan we in op het belang van BIO-certificering voor een gemeentelijke organisatie. Wanneer u als gemeente achterblijft in het naleven van de BIO-richtlijnen, loopt u het risico op reputatieschade en verlies van vertrouwen.
BIO-certificering
Vanaf 1 januari 2019 is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) van kracht. De BIO vormt een normenkader voor informatiebeveiliging binnen de overheid. Ze is daarmee van toepassing voor het Nederlandse Rijk, gemeenten, waterschappen en provincies.
U kunt als gemeente opgaan voor een BIO-certificering. Een certificerende instelling, zoals Brand Compliance, komt dan een BIO-audit uitvoeren. Indien deze met goed gevolg wordt afgerond, ontvangt u de BIO-certificering.
Wat zijn de voordelen van BIO-certificering?
We zetten de voordelen van een BIO-certificering voor u op een rijtje:
- Positionering: gemeenten die proactief en grondig omgaan met informatiebeveiliging, positioneren zichzelf als betrouwbare partner. Dit vergroot de aantrekkelijkheid voor burgers, bedrijven en andere belanghebbenden.
- Cultureel aspect: naleving van de BIO is niet alleen een technische kwestie, maar heeft ook een cultureel aspect. Een organisatiecultuur die waarde hecht aan veiligheid en privacy, moedigt medewerkers aan om verantwoordelijkheid te nemen. Medewerkers maken hierdoor bewuste beslissingen.
- Risicobeheersing: de BIO speelt een belangrijke rol in risicobeheersing. Gemeenten staan vaak bloot aan een breed scala aan bedreigingen, variërend van cyberattacks tot interne fouten. Door de naleving van de BIO kunnen deze risico’s aanzienlijk worden verminderd. Dit voorkomt potentiële financiële verliezen en zorgt ervoor dat diensten ononderbroken kunnen blijven functioneren.
De BIO als strategisch instrument
De BIO is niet slechts een verzameling regels, maar een strategisch instrument dat u als gemeentelijke organisatie helpt om uw doelen te bereiken. Het versterkt uw rol als betrouwbare dienstverlener.
Met het integreren van de BIO in alle lagen van de organisatie, wapent u als gemeente zich tegen de uitdagingen van de moderne informatiemaatschappij. Dit verstevigt uw positie als vooruitstrevende en betrouwbare entiteit.
Wilt u meer informatie over de BIO en de mogelijkheden tot certificering? Neem contact op met één van onze experts. Zij staan u graag te woord!