Wat is een certificatiecyclus?
1 min leestijd
U bent gecertificeerd!
Vanaf het moment dat u het certificaat behaalt, start de certificatiecyclus. In dit artikel informeren wij u over het verloop van een ISO certificatiecyclus.
Hoe lang is een ISO certificaat geldig?
Een ISO certificaat is geldig voor de duur van een volledige certificatiecyclus, die 3 jaar in beslag neemt. Een certificatiecyclus bestaat uit meerdere, terugkerende activiteiten. Na de initiële certificering en het behalen van het certificaat vindt in de eerste 2 daaropvolgende jaren een controleaudit plaats (dus 2 keer). Na de 2 controleaudits zal de hercertificering plaatsvinden. De hercertificering moet binnen drie jaar ná de initiële audit (de certificeringsdatum) afgerond zijn.
Als de hercertificering is behaald, ontvangt u een nieuw certificaat met aangepaste data. Hierna volgt dezelfde cyclus als beschreven na de initiële certificering. Dit betekent dat er in de volgende 2 jaar, 2 keer een controleaudit zal plaatsvinden.
De cyclus blijft zich op deze manier herhalen. Na de 2 controleaudits vindt dan weer de hercertificering plaats. Enzovoort, enzovoort.
Tijdspad
Onderstaande afbeelding verschaft inzicht in het tijdspad van een certificatiecyclus.
Wat is een controleaudit?
In het kort ligt de focus tijdens de controleaudits op de volgende aspecten:
- Interne audits en directiebeoordeling;
- Eerder vastgestelde afwijkingen;
- Klachtenbehandeling door uw organisatie;
- De doelstellingen en resultaten van het managementsysteem;
- Continue verbetering;
- Operationele beheersing van uw activiteiten;
- Beoordeling van eventuele veranderingen binnen het toepassingsgebied van certificering;
- Het gebruik logo’s en verwijzingen naar de certificering.
Na iedere controleaudit krijgt u van Brand Compliance een rapportage aangeleverd. In deze rapportage ziet u een samenvatting van de positieve punten welke tijdens de audit zijn geconstateerd. Tevens wordt er aandacht besteed aan eventuele opmerkingen, dan wel vastgestelde afwijkingen. Het is belangrijk dat u afwijkingen conform de vastgestelde procedure en termijnen afhandelt om de geldigheid van uw certificaat te behouden.
Wat is een hercertificering?
Het doel van een hercertificering is het bevestigen van de continuïteit en effectiviteit van uw managementsysteem en de activiteiten binnen het toepassingsgebied van de certificering. De opzet van een hercertificeringsaudit is vergelijkbaar met een fase 2 audit van de initiële certificering. Ook hierbij is het belangrijk dat u afwijkingen conform de vastgestelde procedure en termijnen afhandelt om tijdig een nieuw certificaat aan u te kunnen verstrekken.
Wijzigingen tijdens de certificatiecyclus
Wijzigt tijdens de certificatiecyclus uw managementsysteem of proces in belangrijke mate? Dan dient u Brand Compliance daarvan op de hoogte te stellen.
Dit omvat bijvoorbeeld wijzigingen met betrekking tot:
- De rechtsvorm, organisatievorm of eigenaarschap;
- Organisatie en management;
- Contactadres en vestigingen;
- Het toepassingsgebied van het gecertificeerde managementsysteem;
- Belangrijke veranderingen aan het managementsysteem en de processen;
- De Verklaring van Toepasselijkheid (enkel van toepassing bij ISMS).
Brand Compliance zal de doorgegeven wijzigingen beoordelen in relatie tot de eisen van de norm. Grote wijzigingen kunnen aanleiding zijn tot het uitvoeren van een extra audit. Kleine wijzigingen kunnen in sommige gevallen tijdens de volgende controleaudit of tijdens de hercertificering beoordeeld worden.
Geen kennisartikelen missen?
Vul uw gegevens in en u ontvangt regelmatig een update met onze nieuwste artikelen.